lauantai 17. tammikuuta 2009

Kuplani on linnani

It-kuplalle on nyt Suomessa löydetty syylliset. TJ Groupin Tuomo Tilman ja Jyrki Salminen saivat 2 v 4 kk ehdottomat vankeusrangaistukset. Rikoksella saavutettuna hyötynä kumpikin joutui korvaamaan valtiolle 7,8 miljoonaa euroa.

Olisi kiinnostavaa tietää, millaisella matematiikalla KKO päätyi juuri kahdeksaan miljoonaan rikoksella saavutettavana hyötynä. Keväällä 2000 kumpikin herroista myi TJ groupin osakkeitaan 67 miljoonan euron edestä. Tämäkö arvonnousu oli siis rehellisen yritystoiminnan ansiota? Pienenä lohdutuksena voi ajatella, että käsiin jäi vielä sen verran osakkeita, että ne myymällä olisi tienannut vielä 70 miljoonaa lisää ennen yhtiön 90% kurssilaskua seuraavan puolen vuoden aikana.

Laskin sunnuntaiaamun iloksi, minkälaisille tuntipalkoille uudet vangit pääsevät korvausten jälkeen jäljelle jääneillä 59 miljoonalla, kun siitä on vähennetty verot.

Jos herrat istuvat ensikertalaisina puolet, lusimistunteja tule 10 080. Ylityökorvauksia en ole laskenut, mutta toisaalta saavat palkkaa myös nukkumisesta. Tällöin lusimisen korvaukseksi tulee 4 199 euroa / tunti. Vuorokaudessa siis sellaiset sata tonturaa. Ihan kohtuullinen korvaus, jos ajattelee, että moni rikollinen joutuu lusimaan ihan ilmaiseksi.

Miksiköhän muuten rikoksella saatu hyöty menee valtiolle? Osakkeenomistajathan tässä kärsivät eikä valtio.

Tilmanin kanssa olen 90-luvun alussa ollut parissa palaverissa, Salmista en ole livenä nähnyt.

http://www.taloussanomat.fi/arkisto/2000/10/13/kurssilasku-rokotti--rankasti-teknoyhtioiden-omistajia/200027889/12
http://fi.wikipedia.org/wiki/IT-kupla

Ei kommentteja: