Jos et vielä tiedä mitä tarkoittaa öljyhuippu (peak oil), lue pohjatiedoiksi tämä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ãljyhuippu
Öljyhuippu on toki vain teoria, mutta todisteet ovat vakuuttaneet minut ja tässä kirjoitussarjassa lähden siitä, että:
- öljyhuippu on jo tapahtunut (vuosina 2005-2007)
- öljyn tarjonta vähenee lähivuosina 4-10 % vuodessa
- öljyn kysyntä kasvaa 2-3 % vuodessa
On todennäköistä, että uusia merkittäviä öljyesiintymiä ei löydetä, kun niitä ei ole viimeiseen 20 vuoteeenkaan löytynyt raivokkaasta etsimisestä huolimatta. Oletukseni on, että mahdolliset uudet esiintymät eivät merkittävästi vaikuta öljyn tarjontaan tai hintaan.
Kanadan öljyhiekat ovat Saudi-Arabian kokoinen öljypotentiaali, mutta oletan ja toivon, että ympäristö- ja päästöongelmien vuoksi niitä ei tulla saudien mittakaavassa hyödyntämään. Ja tuotantokustannukset ovat joka tapauksessa monikymmenkertaiset itämaiden öljyyn verrattuna.
Jos öljyn tarjonta putoaa vuodessa vain maltilliset 4%, tuotettu määrä vuonna 2028 on 44% nykyisestä, vuonna 2038 29% nykyisestä.
Kauhuskenaariossa öljyvarat vähenevät 10% vuodessa,
tarjonta olisi tällöin vuonna 2028 12% nykyisestä ja 2038 4%.
Mitä tämä tarkoittaisi hinnoille? Kukaan ei tiedä. Vuodesta 2003 öljyn hinta on viidessä vuodessa seitsemänkertaistunut, vaikka:
a) Kysynnän kasvuksi on arvioitu 1,5 – 2 % vuodessa eli n. 10% viidessä vuodessa
b) Tuotanto on samana aikana KASVANUT 13%. Tämä ei tosin tarkoita saman suuruista tarjonnan muutosta, sillä öljyn määrän vähentyessä jotkut valtiot eivät enää myy vaan käyttävät tuotannon ensisijaisesti oman kysyntänsä tyydyttämiseen. Esim. Indonesia, joka tuottaa vielä n. miljoona barrelia päivässä, erosi OPECista eikä enää vie öljyä lainkaan.
Nykyinen kysyntä ja tarjonta eivät riitä selittämään öljyn hinnan muutosta. Öljyn hinnan määrittelevätkin useiden vuosien päähän ostetut öljyfutuurit. En ryhdy laajemmin pohtimaan niiden markkinamekanismeja, asiaa on kansantajuistettu esim. Osmo Soinivaaran blogissa.
http://www.soininvaara.fi/wordpress/2008/05/20/keinottelijat-ovat-kaantaneet-katseensa-kauemmas/ Lyhyesti: näyttää siltä, että markkinat ennakoivat lähivuosina öljyn tarjonnan vähenemistä ja kysynnän kasvua. Tämä nostaa öljyfutuurien hintaa. Tämä puolestaan nostaa nykyöljyn hintaa, sillä hyödykkeen nykyhinta ei voi olla merkittävästi alempi kuin futuurihinta.
Toinen mysteeri on, miksi OPEC ylipäätään myi öljyä muutama vuosi sitten öljyä 20 $ /barreli kun siitä näköjään maksetaan kitisemättä 130 $ / barreli. (Kitinällä tarkoitan tässä, että öljyä käytettäisiin vähemmän, en sitä että kokoonnutaan bensapumpuille rukoilemaan Jahvelta halvempaa öljyä, kuten kansanliike Yhdysvalloissa tekee). Muut öljyntuottajamaat eivät olisi maailman kysyntää pystyneet tyydyttämään ja OPECIN öljy olisi joka tapauksessa ostettu. Kaikki se tullaan ostamaan myös hintaan 200 $ / barreli, 300 $ / barreli ja 500 $ / barreli. Ehkä Yhdysvaltain aseellinen pelote oli vielä silloin niin vahva; arabit pelkäsivät, että jos ei öljyä anneta halvalla, se tullaan hakemaan ilmaiseksi kuten Irakista. Mahtaa heitä nyt harmittaa moinen polkumyynti! En toisaalta muista, että lehdet olisivat olleet täynnä taivasteluja siitä, miten halpaa öljy nyt onkaan. Jotta ei syytettäisi jälkiviisaudesta sanon jo nyt: Öljy on nyt halpaa! Jalostettuna lopputuotteenakin se maksaa vähemmän kuin nuorison jostain syystä ostama pullotettu vesi ja kyse on sentään uusiutumattomasta energianlähteestä.
Edellä oleva pohjustukseksi sille, että tämän artikkelisarjan todellisuudessa vuonna 2028 öljypohjainen polttoaine maksaa öljyvarojen vähenemisen johdosta niin paljon, että tavallisella länsimaisella ihmisellä ei ole mahdollista käyttää sitä päivittäiseen liikkumiseensa nykyisellä tavalla.
Seuraavat osat keskittyvät kysymykseen: Millä sitten liikumme?
Linkit:
Financial Timesin kansantajuinen peak oil -juttu englanniksi: http://www.ft.com/cms/s/0/5c9d05aa-25ca-11dd-b510-000077b07658.html
Hyvä peak oil sivusto, mm. kuukausittaiset tuotantoluvut: http://europe.theoildrum.com/