torstai 13. marraskuuta 2014

Juicen parhaat biisit 41-50

Lupasin julkaista top-50 listan keikan jälkeen, mutta tässä on sen verran eroahdistusta projektista, että julkaisenkin nämä loput 10 biisin erissä. Pidän kiinni - niin kauan kuin päivitän blogia, projekti ei ole loppu. Sitä paitsi top-50 on jo NIIN hyviä biisejä, että vaativat vähän sulattelua.



Keikka oli siis viime lauantaina 8.11. ja se oli huikea menestys sekä taiteellisesti että "kaupallisesti", jos nyt tuollaista sanaa voi käyttää harrastustouhuista. Täyteen myyty Pengerkadun teatteri, 300 kuulijaa, joilla tuntui olevan hauskaa. Kiitos siitä muusikoillemme ja taustahenkilöstölle! Sitä ei helposti ymmärrä, minkä määrän työtä tuonkin kokoluokan tuotanto vaatii.

Mutta nyt kiinni listaan ja biiseihin:

50.  Jyrki boy (1975, single)
Jokaisellahan tämmönen jyrki on, kertoi Juice ja kiisti biisin kertovan Jyrki "Jyräys" Hämäläisestä. 

49. Kone (1981, Ajan henki)
Hyvä groove. Basso vie biisiä, urkujen seuratessa hienosti. Lyriikka keskeistä Juice "tämä kone meidät muusiksi hakkaa, tämä kone aina käy eikä koskaan lakkaa"

48. Marilyn (1974, single)
Juicen läpimurto. Sateisena päivänä liikenteenlaskijana raapusteltu ralli. Muita versioita:  Kuopio-Iisalmi-Nivala-levyllä reggaeversiona, Deep Sea Diver-levyllä englanninkielinen versio

47. Yhdessä itkien (1984, Kuopio-Iisalmi-Nivala)
Vereslihalla oleva kappale suhdeongelmista. "Kun kumpikin toista viulua soittaa. Viisaat ne sanoo, puheilla vaan, ongelmat pystyy ratkaisemaan". Pate Mustajärvi laulaa ja kuulostaa uskottavalta, mutta biisissä olisi aineksia oikeallekin laulajalle.

46. Huomenna en (2000, L)
Ainoa 2000-luvun biisi top-50:ssä. Hyvillä soittajilla toteutettu omaelämäkerrallisen kuuloinen laulu miehestä, joka häipyy omille teilleen ja palaa kyllä. Mutta ei huomenna.
"Olen pahoin kiinni näissä, ongelmissa oman pään. Mun on sielu aivan jäissä, en siis pääse lähtemään."

45. Mimosan hipiä (1985, Pyromaani palaa rikospaikalle)
"Sielu on hellä kuin mimosan hipiä, sielu on kipiä, sielussa sataa."  Moraalisesta krapulasta tuskin on Suomessa toista näin hienoa laulua tehty. Ila Loueranta tulkitsee.
 44. Lahti (1977, Lahtikaupungin rullaluistelijat)
Unohdettu balladihelmi alkukauden huonoimmalta levyltä. Paljon hienoja säkeitä:
 "Nahkatakkinen numero tuhoaa ikkunoita ja mihinkään sisään ei pääse niistäkään".
"Eläimiksi ei jääty, mutta tultu ei ihmisikskään." Hieno kitarakierto.

43. Viimeinen kylähullu (1981, Dokumentti)
Juicen elämänfilosofiaa. Yksilön puolesta massoja ja koneistoa vastaan.

42. Pilvee, pilvee (1978, Tauko I)
Juicen keikkabravuuri. Jotenkin näen tämän Helismaan Meksikon pikajunan sisarteoksena, pahantekijät tulevat liikennevälineeseen, mutta uhkaava tilanne kääntyy huumoriksi. Juicen tunnetuimpia biisejä, mutta toistokuunneltavuuskriteerillä jää tälle sijalle. 

41. Dokumentti (1981, Dokumentti)
Nimensä mukainen laulu. Oppimateriaalia lauluntekijöille. Näiden biisien vuoksi Juice oli "kansan mies", vaikka eetokseltaan oli elitisti. "Tota, kai tästä sitten laulun teet? Mä sanoin etten voi."

Jatkan tätä listaa ehkä lauantaina, mutta huomenna en....

Tästä muuten vielä lisää kuvia keikalta.

Ei kommentteja: