keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Seksin harrrastamisesta

Varoitus: Tämä kirjoitus ei käsittele seksiä vaan suomea.

Suomen yleiskielestä puuttuu hyvä verbi kuvaamaan sitä toimintaa, jota alatyylissä nimitetään hässimiseksi, panemiseksi tai nussimiseksi. Hyvän verbin puuttuessa monet toimittajat ja ihmiset käyttävät ilmausta "harrastaa seksiä". Paitsi, että ilmaus on kömpelö, se on epätarkka. Luulen, että aika harva seksiä harrastaessaan "harrastaa" seksiä. Mitä tarkoittaa seksi harrastuksena? Ollakseen harrastus, toiminnalla pitää kai olla muitakin ulottuvuuksia, kuin että se tapahtui. Vrt. "Minä syön." ja "Minä harrastan syömistä." Harva kai laittaa CV:n kohtaaan Harrastukset: Seksi. Seksin kuvaaminen virheellisesti harrastuksena johtaa tällaiseen uutisointiin:
http://www.uusisuomi.fi/viihde/75164-seksia-harrastettiin-tuliko-lapsia
Tuskin 40.000 vuoden takaisella ihmisellä oli minkäännäköistä konseptia harrastamisesta, sen paremmin työstä, vapaa-ajasta kuin hartaudestakaan (harrastaminen kai liittyy hartauteen, jolla k.o. tointa suoritetaan). Eivätköhän ne vaan "tehneet sitä" sen enempää harrastamatta.

Mikä siis kuvaavammaksi verbiksi?

Rakasteleminen? Rakasteluksi aktia voitaneen nimittää, jos siihen liittyy rakkautta tai edes pyrkimystä siihen. Tätä termiä käyttävän pitäisi olla varma siitä, että kysymys oli rakkaudesta molempien osapuolien taholta.

Yhtyminen? Tässä pitäisi kai tapahtua jonkinlainen yhdistyminen, kahden tuleminen yhdeksi lihaksi. Harva kai noin juhlavasti julistaisi satunnaista baaripanoaan:
Ja sitten [lisää kohtalokas ääniefekti tähän] - Me yhdyimme.

Sekstaaminen? Tämä tarkoittaa stadin slangissa suutelemista. Sekaannusten välttämiseksi merkityksen laajentamista on syytä välttää.

Paritteleminen? Vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta esitetyistä. Termi korostaa sitä, että osapuolia on kaksi eikä aseta mitään tunteisiin liittyviä oletuksia lausujansa taholta.

Ehdotan siis, että asiatekstissä käytetään jatkossa verbiä "paritella". Eriävät mielipiteet voi jättää kommentteihin.

http://jaloste.blogspot.com/

3 kommenttia:

LauraW kirjoitti...

Tähän tarvitaan mielestäni uudissanaa. Ehdottaisin omassa taloudessani jo pitkään menetyksellä käytettyä eufemismia "siksailla".

LauraW kirjoitti...

Tähän tarvitaan mielestäni uudissanaa, jolla ei ole mielikuvapainolastai. Ehdottaisin omassa taloudessani pitkään menestyksellä käytettyä eufemismia "siksailla".

Tara kirjoitti...

Jos puhutaan tai kirjoitetaan parittelemisesta, yleensä ensimmäinen ajatus tuo mieleen viidakon ja siellä elävät karvaiset ja vähemmän karvaiset otukset jotka erottaa ihmisistä ainakin se piirre,että eivät muodosta äännellessään ymmärrettäviä sanoja. Tähän nokkela blogin kirjoittaja voi todeta, että kaikki eläimelliset piirteet sopii täysin myös ihmiseen mutta ehkä tästä seikasta huolimatta toin ajatukseni asiaan selvähkösti julki.
Seksin harrastaminen taas on kaikkien tunnistama siisti ilmaisu tapahtumista ja sitä mediankin on helppo käyttää. Kaikki ymmärtävät mistä kyse, eikä sitä silti ole ilmaistu mitenkään halventavasti tms ketään kohtaan.
Mielestäni kukin voi kotonaan keksiä asialle mitä ihmeellisempiä sanontatapoja ja käyttää niitä sitten kulloisenkin haluamistason mukaan. Jokatapauksessa seksin voi minusta luokitella harrastamiseksi,tekee sitä sitten rakkaudella tai ilman, jos sitä tapahtuu läpi elämän.