perjantai 11. maaliskuuta 2011

Lottokansan logiikka

Näinä aikoina kuuluu olla huolissaan tuloerojen kasvamisesta. Jopa Kokoomus on sitä mieltä, että olisi huolestuttavaa, jos tuloerot kasvaisivat. Onneksi ne eivät Kokoomuksen tilastoissa olekaan tällä vaalikaudella kasvaneet vaan kaventuneet (Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro Eduskunnassa 8.2.2011)

Tuntuisi myös siltä, että valtaosa kansasta haluaa tuloerojen kasvavan. Ja vieäpä reilusti. Perustan väitteen lottopelin suosioon. Valitettavasti käytössä ei ole tilastoa siitä, kuinka iso osuus aikuisväestöstä pelaa Lottoa esimerkiksi kerran vuodessa. Kokemukseen perusteena sanoisin, että hyvinkin yli puolet. Ja näille pelaajille poikkeuksetta tavoitteena on tuloerojen räikeä kasvattaminen. Mitä isompi potti, sitä parempi. Ja kaikki itselle. En ole kuullut kenenkään pelaavan Lottoa tavoitteenaan tasata tuloeroja esimerkiksi jakamalla miljoonan potista tuhat euroa tuhannelle köyhälle.

Vai onko niin, että tuloerojen kasvattaminen on ihan oikeutettua, jos se perustuu sattumaan, mutta räikeä vääryys, jos se perustuu työntekoon? Ja jos lottosattuma hyväksytään rikastumisen syyksi, miksei sitten perintö? Ei kai kukaan voi vaikuttaa siihen, kenen lapseksi syntyy.

On älyllistä epärehellisyyttä vaatia tuloerojen pienentämistä ja pelata Lottoa.

Ei kommentteja: