keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Eräs ratkaisu työttömyysongelmaan

Suomessa on työttömiä tällä hetkellä 304.000 eli 10,9 prosenttia työvoimasta. Lisäksi on huomattavan paljon työttömiä piilossa erilaisissa hyödyttömissä koulutusohjelmissa, joiden tarkoitus ei ole valmistaa työelämään vaan pitää työttömyyslukuja pienempinä. Eikä unohdeta niitä noin 30.000 miestä ja muutamaa naista, jotka opettelevat joka hetki maanpuolustustaitoja kaikkia ulkoisia uhkia vastaan. Venäjä.

Työttömyyttä voitaisin vähentää laittamalla suurempi osa väestöstä vankilaan. Tässä voitaisiin edetä muuttamalla nykyisiä sakkorangaistuksia vapausrangaistuksiksi tai ehdollisia rangaistuksia ehdottomiksi. Suuri potentiaali on myös rangaistusten pidentämisessä.
Vankien lisäksi työllistyisi suuri määrä ihmisiä vankiloiden henkilökuntana, jolloin hekin olisivat pois työttömyystilastosta.

Edelläkävijä tällaisessa työttömyyden pienentämisessä on Yhdysvallat, jossa vankiloissa makaa hämmentävät 2,3 miljoonaa ihmistä eli joka sadas maan aikuisista on kiven sisällä. USA:ssa on 23,6% kaikista maailman vangeista, mutta 5% kaikista maailman ihmisistä.

Rangaistusten pidentämiselle ja vankilatuomioiden lisäämiselle tuntuisi olevan poliittista tilausta, päätellen siitä, että kohua herättävät useammin tapaukset, jossa tuomiot on koettu liian lyhyiksi kuin tapaukset, joissa ne on koettu liian pitkiksi. Kansa siis tuntuisi haluavan pidempiä tuomioita ainakin väkivaltarikoksista, erityisesti seksuaalirikoksista. Yleinen käsitys on, että Perussuomalaisia äänestämällä saamme pidemmät rangaistukset. En osaa sanoa kuuluuko tämä Persujen puolueohjelmaan. (Jos joku tietää laittakoon kommenttia.)

Vapausrangaistuksen pidentämiselle ainoa perusteltu motiivi, työttömyyden vähentämisen lisäksi, on kosto. Vapausrangaistuksen pituudella ei ole pelotevaikutusta. Jos vapausrangaistuksen kesto toimisi ennaltaehkäisevästi, olisi pienimmät rikosluvut niissä maissa, joissa on pisimmät rangaistukset. Näin ei taida olla. Korrelaatio taitaa olla pikemminkin päinvastainen. Toki voidaan perustellusti todeta, että onpahan ainakin rangaistuksen ajan poissa pahanteosta.

Muut rangaistusmuodot varmasti vähentävätkin rikoksen uusimista, esimerkiksi joissakin islamistisissa maissa käytetty käsien amputaatio vähentänee tehokkaasti varkauksia. Samoin kuolemanrangaistus pienentää todennäköisyyden rikoksen uusimiseen marginaaliseksi. Siinä tosin on lievänä haittapuolena, että hämmentävän suuri osa kuolemaan tuomituista esimerkiksi Yhdysvalloissa on osoittautunut syyttömiksi. Mutta ehkä ajattelu siellä menee niin, että "jonkun se neekeri oli kumminkin tappanut, jollei just tätä". Kiinassa kuolemantuomioon riittää mielipide, mutta toisaalta, sieltä saa halpoja lenkkitossuja, joten mitä välii.

Linkit:
Työttömien määrä
http://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/2009/05/tyti_2009_05_2009-06-23_tie_001_fi.html
USAn vankitilastoja
http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_prison_population

Ei kommentteja: